Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

...κόκκινη κάρτα στους κλέφτες με τα USΒ...

...είναι ένα δικό...μας παιδί...ένα κομμάτι απ' την παλιοπαρέα μας...επιστημονικά καταρτισμένος, ευγενικός, φιλικός και πάντοτε πολύ κοντά μας...
...αναφερόμαστε στον επιστήμονα, που τόσα χρόνια τώρα ερευνά την ασφάλεια των δικτύων των υπολογιστών...αυτών των υπέροχων!!!, πανέξυπνων!!!, αλλά και πονηρών (???) κάποιες φορές...μηχανημάτων.
...διαβάσαμε ένα άρθρο και μεταφέρουμε...

...κάποιος συνάδελφος σας δείχνει στην οθόνη του υπολογιστή του ένα βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο και αποκαλύπτει πολύ «προσωπικές στιγμές» γνωστής ηθοποιού. ...Φυσικά του ζητάτε να το αντιγράψετε και εκείνος πρόθυμα σας δίνει ένα USΒ, για να το περάσετε στον υπολογιστή σας. ...Βάζετε το USΒ στον υπολογιστή σας, αντιγράφετε το βίντεο και γεμάτοι ενθουσιασμό επικοινωνείτε με γνωστούς και φίλους για να τους ενημερώσετε για το «απόκτημά» σας.
...Αυτό που δεν γνωρίζετε είναι ότι, επιστρέφοντας το USΒ στον συνάδελφό σας, αυτός με τη σειρά του καμαρώνει γιατί δικό του «απόκτημα» είναι πλέον όλα τα αρχεία, τα βίντεο και οι φωτογραφίες σας, αφού την ώρα που εσείς αντιγράφατε το επίμαχο βιντεάκι το USΒ παράλληλα και «αόρατα» αντέγραφε τα δικά σας αρχεία...
...Ο κ. Βασ. Κάτος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, εργαζόταν πριν από λίγα χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, όπου μεταξύ άλλων είχε διοργανώσει το Τμήμα Διερεύνησης Ψηφιακών Πειστηρίων Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και εκεί συνέλαβε την ιδέα για την ανάπτυξη ενός προγράμματος εντοπισμού υποκλοπής αρχείων.
...Οταν ήρθε στην Ελλάδα, αποφάσισε να υλοποιήσει την ιδέα αυτή με ένα πρόγραμμα το οποίο σε πρώτη φάση εντοπίζει ποια αρχεία έχουν γίνει αντικείμενο αντιγραφής.
...κατά την έρευνα τα στοιχεία έδειχναν ότι υπήρχε συνεχής αύξηση της κλοπής δεδομένων και τα θύματα δεν μπορούσαν να καταλάβουν και να εξηγήσουν το πώς μπορεί να συνέβη. Προφανώς δεν γνώριζαν και δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι το πιθανότερο ήταν πως τα δεδομένα τους υπεκλάπησαν με την ακούσια αλλά ενεργό συμμετοχή τους όταν τοποθέτησαν κάποιο USΒ στον υπολογιστή τους.
...Ανέπτυξαν λοιπόν μια μέθοδο με την οποία εντοπίζονται όποια αρχεία φαίνεται ότι έχει γίνει προσπάθεια να αντιγραφούν από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σε USΒ και iΡod. ...Προκειμένου να εντοπιστεί και ο υποκλοπέας, προχώρησαν στη δημιουργία ενός προγράμματος που εντοπίζει τα ψηφιακά ίχνη του. «Είναι σημαντικό να μπορούμε να δώσουμε ταυτότητα στον υποκλοπέα. Κάθε συσκευή USΒ διαθέτει έναν σειραϊκό αριθμό τον οποίο το πρόγραμμα μας αποκαλύπτει. Ετσι κάποιος που έπεσε θύμα υποκλοπής θα έχει πλέον στη διάθεσή του ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που αποφασίσει να κινηθεί νομικά. Βέβαια έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, αφού αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει το πρόγραμμα σε μια πρωτογενή μορφή του. Πολύ σύντομα όμως πιστεύω ότι θα το ολοκληρώσουμε και τότε θα το διαθέσουμε ελεύθερα στην ηλεκτρονική κοινότητα» αναφέρει ο κ. Κάτος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου