Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

...διοικητήριο...το ιστορικό κτίριο της Θεεσσαλονίκης

...μιά ιστορική καταγραφή για ένα κτίριο...με μιά ευρύτερη περιοχή, όπου...ανδρώθηκαν και έζησαν πολλοί απ' την παλιοπαρέα μας.... 

...Το διοικητήριο της Θεσσαλονίκης χτίστηκε το 1891 και αποτελεί το σημαντικότερο κτίριο της οθωμανικής διοίκησης στον ελλαδικό χώρο. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του ανατέθηκαν στον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλλι, ο οποίος είχε σπουδάσει στην αρχιτεκτονική σχολή της Ρώμης και εργαζόταν στην Κωνσταντινούπολη ως αρχιτέκτονας του σουλτάνου.
...Καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και είναι ένα τεράστιο κτίριο, ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα. "Αφού σκάφτηκε ο χώρος, μπήκαν τα θεμέλια για το διοικητήριο. Περισσότερα από 60.000 αυγά, ρίχτηκαν μαζί με πέτρα και ασβέστη. Αυτό το έκανε ο Ποζέλλι για να σφίξουν τα θεμέλια και να γίνουν απολύτως στερεά, να μην πέφτουν με τίποτα", αναφέρει η εγγονή του αρχιτέκτονα, Ζωρζέττα Ποζέλλι, προσθέτοντας: "όταν τελείωσε ήταν πολύ ωραίο. Οι Τούρκοι ενθουσιάστηκαν και του άφησαν εν λευκώ να το επιπλώσει και να το διακοσμήσει. Και αυτός έφερε ό,τι καλύτερο από παντού".
...Μετά την απελευθέρωση, το 1912, εκεί στεγάστηκαν οι υπηρεσίες της Ελληνικής διοίκησης και στη συνέχεια η νομαρχία Θεσσαλονίκης. Η πυρκαγιά του 1917 έφτασε μέχρι τις παρυφές του κτιρίου. Το 1954 προστέθηκε ένας ακόμη όροφος και στεγάστηκε το νεοϊδρυθέν υπουργείο Βορείου Ελλάδος, το μετέπειτα υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου